Mit tegyünk, ha tűz üt ki otthonunkban vagy munkahelyünkön?

Egy tűz esetén elengedhetetlen, hogy megfelelően, hatékonyan kezdjük meg a tűz oltását. 5 alapszabályban összefoglaljuk, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk. Fontos, hogy gyermekeinknek is tanítsuk meg, hogy mit tegyenek veszély esetén.

1. NE ESSÜNK PÁNIKBA

A pánik az egyik legnagyobb ellenségünk egy tűz esetén. A pánikba esett ember sosem azt teszi ami ésszerű és abban a helyzetben szükséges. Ha a baj megtörténik, akkor próbáljunk megnyugodni.

Nem elhanyagolható, hogy a füstöt sok esetben csak akkor érzékeljük más helyiségből mikor már lehet késő és nem tudjuk majd megfékezni. Ezért javasolt legalább 40 négyzetméterenként elhelyezni egy füstérzékelőt, mely már a korai szakaszban erős hanghatással jelzi a füst jelenlétét. Ezek minőségi változatai ma már 3000 Ft környékén beszerezhetőek.

2. CSELEKEDJÜNK

A legtöbb esetben egy kis odafigyeléssel és minimális rutinnal a kezdeti tüzet meg tudjuk fékezni. Erre lehetőséget teremt akár egy tűzoltó spray vagy egy kisebb tűzoltó készülék is. Ezek árai ma már nem kerülnek többe egy vacsora áránál, de alkalmasan akár nagyobb tüzek oltására is. Amennyiben konyhában az olaj kap lángra többféle oltási módszer közül választhatunk. Ha nincs a kezünk ügyében tűzoltásra eszköz, akkor az olaj zsír tűznél hatásos lehet a láng letakarása, de figyelni kell, hogy ne olyan dologgal takarjuk le ami lángra kaphat. Erre akár tűzoltó takarók is rendelkezésre állnak, de használhatjuk az edény fedőjét, így amint elfogy az oxigén, a láng kialszik.

Azonban ha más is lángra kapott akkor mindenképpen véssük az eszünkbe, hogy VÍZZEL TILOS! Bár az egyik leghatékonyabb oltóanyag, de a lángoló olajnál ez a hiba akár az életünkbe is kerülhet. Az oltóporok sajnos nem kellően hatékonyak ekkor, mert nincs hűtőhatásuk.

3. MENEKÜLJ ÉS KÉRJ SEGÍTSÉGET

Ha nem tudtuk megfékezni, akkor nincs más hátra, mint a menekülés. Ha más is tartózkodik bent, akkor mindenképpen jelezzünk neki, hogy baj van. Otthoni környezetben a menekülés iránya nem kérdéses, de irodai, ipari vagy egyéb általunk nem ismert helyeken kövessünk a menekülési jelzéseket, melyek segítenek eljutni a legközelebbi kijárathoz. Ezek sötétben is világítanak vagy utánvilágítanak. Sose késlekedjünk és hívjuk a 112-es központi segélyhívót. Fontos, hogy pontos címet adjunk meg, mivel a hívást fogadónak nem lesz ismerete a helyszínről. Amennyiben a folyosó vagy a helyiség füsttel telítődött, ereszkedjünk négykézlábra, arcunkat takarjuk el egy ruhával.

4. VÉDEKEZZ, HA NEM TUDSZ KIJUTNI

Ha a helyiséget nem tudjuk elhagyni, az ajtó réseihez tegyünk törölközőt és az ablakon próbáljunk jelezni, hogy a tűzoltók észrevegyenek. A lángoló ruházatot a földön való forgással is meg lehet fékezni, de ha van lehetőség tekerjük be magunkat nedves lepedővel, amíg el nem jutunk a biztonságos helyre.

5. TANÍTSD MEG A GYEREKEIDNEK

A gyereket mindig meg kell tanítani, hogy a tűzoltótól nem kell félni. Ne bújjon el tűz esetén a tűzoltók elől. Mutassuk meg nekik, hogy miként néz ki egy tűzoltó, ha van lehetőségünk vigyük el tűzoltónapra és egyéb tűzoltók által szervezett rendezvényekre, hogy ne legyen számára félelmetes a látvány.

 

Forrás: www.ujotsz.hu